Verenigingen en Corona


Al ruim een jaar is de wereld in de ban van Covid-19 of Corona. Een pandemie zoals we die niet eerder in de recente historie hebben meegemaakt. Op de meeste verenigingen heeft dit een behoorlijke impact gehad. Het organiseren van bijeenkomsten, evenementen of andere activiteiten voor je leden was niet mogelijk. Vergaderingen moesten ineens via Teams of Zoom. Zo ook voor de Algemene Ledenvergadering van de vereniging.

We hebben ons er als verenigingen doorheen geslagen. En nu, eind 2021, worden de maatregelen versoepeld. We kunnen weer wat meer doen als vereniging. Toch zullen we een aantal besluiten moeten nemen. Hoe gaan we om met toegang tot evenementen die we organiseren? Kunnen we onze leden vragen of ze gevaccineerd zijn? En mogen/moeten we dit ook vastleggen in de ledenadministratie van de vereniging? Het zijn allemaal vragen die we de komende tijd zullen moeten gaan beantwoorden. Liefst in samenspraak met de leden zelf. Het antwoord op de vraag of evenementen alleen voor gevaccineerde mensen toegankelijk is zal wellicht anders worden beantwoord door de volkstuinvereniging dan door de museumvereniging of de speeltuinvereniging. 

Of je van je leden een notitie mag maken of men gevaccineerd is dat is helder: dat antwoord is ‘nee waarschijnlijk mag je dat niet’. Dit is een medisch gegeven en dat mag je niet zomaar opslaan van je leden. Tenzij je natuurlijk al toestemming hebt om medische gegevens van je leden op te slaan. Dat zal gelden voor een aantal patiëntenverenigingen die al medische gegevens in hun ledenadministratie hebben.

Al met al zal het komende tijd best spannend worden als we met z’n allen weer zaken gaan organiseren voor onze leden. Wij zullen zoveel mogelijk kennis delen via onze publicaties en daar waar we nieuwe kennis opdoen zullen we bestaande artikelen blijven updaten. 
 

Gebruikersvriendelijk en AVG proof

Een gebruikersvriendelijk systeem dat je helpt om te voldoen aan de AVG